Сайт за гъбите в България

Сайт за гъбите в България

Marcos Makutz 0 3

При добри години добивът годишно възлиза на 440 тона трюфели и близо 1000 тона диворастящи гъби. Според Юлиян Колев, представител на Българската асоциация "Горски гъби", очакванията са през март в горите да има добри находища, затова спешно трябва да се решат проблемите. В горите на България хиляди ловци на трюфели заедно с техните кучета снабдяват западния пазар с луксозните гъби. Нека ви се представя - аз съм Айра и съм черен английски кокер шпаньол, трето поколение от род на кучета - ловци на трюфели. Просто добавете още кокосови стърготини и разбъркайте докато се получи необходимата консистенция. Трюфели ще могат да се събират само с помощта на специално обучено куче, а копаенето ще става със специална лопатка, пише още в законопроекта. Имайте предвид, че ако събирате с куче, което е обичайна практика, то може да повреди краката си с острите камъни при копаене. Трюфелите са известни с това, че се добавят само в най-изисканите ястия. Те се появяват само там, където в почвата има варовик, отбелязва Пенев. Ловецът на трюфели Ивайло Пенев разказва пред Свободна Европа за търсенето на трюфели, в което негови верни спътници са двете му кучета, братята Диабло и Дино. През есента ловът се засилва, тъй като започва сезонът на белите трюфели, считани за "светия граал" на ядливите гъби.

jpg-1511.jpg

Институциите на нискокачествени по този деликатес могат да предложат едно ястие на фалшиви трюфели, което често води до отравяне. Ароматът е силен и продължителен, по-дълбок и по-траен от този на белия трюфел. Едва 1% от трюфелите, открити в България, Tuber Magnatum pico се продават на вътрешния пазар, като основната част заминава в Западна Европа. 7. Чери доматите се разрязват наполовина и се добавят в тигана с чесън и магданоз. 1. Трюфелите могат да се добавят към различни ястия. По мнение на сдруженията проектозаконът е справедлив, но и взискателен към всички участници в процесите. Всеки знае, че гъбите са тясно свързани с климатичните особености не само в годините, но и в месеците и седмиците преди времето за добив, самите експерти признават, че няма научен метод за такова плануване, същевременно ако няма плануван добив, нямаме право да извършват стопанска дейност, посочи Сидеров. Оказва се, че около 50-60% от черни и бели свежи трюфели те трюфели на световния пазар идват от Балканите, главно от България, Хърватия и Сърбия.


9e391c65910ad30aea38feadf83a5162.jpg Някои видове трюфели се продават за около 2 000 долара за 450 г. Всяко ястие с аромат на трюфел се счита за деликатес сред изисканите ценители на гъбната кухня. В последствие обаче, представителите й стават популярни и сред ловците на трюфели поради силното си обоняние и високата си интелигентност. Трюфелите растат на няколко сантиметра под земята сред корените на някои растения, включително глог. Те имат остър, мускусен аромат, който някои експерти сравняват с влажна горска почва. Вместо ориз, можете да използвате зехтин, който по време на съхранение абсорбира гъбен сок и ненадминат аромат. Задушете ги за 20 минути, като разбърквате от време на време. Необходимо е трюфелът да се съхранява правилно, тъй като вкусът му се разкрива само пресен. За това трюфелът се поставя в малък съд, за предпочитане стъклен, и се залива с алкохол. Продуктът се увива в плат и се поставя в херметически затворен съд, след което се изпраща в отделението на хладилника. За да запази уникалния си вкус, продуктът се поставя в непрозрачен съд и се покрива със сухи оризови зърна. Самият процес на намиране на находище с трюфели е трудоемък и изискващ търпение, като често се разчита на обучени кучета, за да надушат уникалния им аромат.


Всяка година все по-малко и по-малко се събират от френските плантации за гъби от трюфели. Почти 99 процента от добива на диворастящи гъби у нас е за износ. Около 30 000 са ловците на трюфели у нас, над 600 000 са събирачите на диворастящи гъби. Около плодното тяло се образува празнина, почвата се разхлабва, поради което звукът ще бъде по-звучен, отколкото над солиден слой земя. Той започва да се култивира през миналия век, но тъй като реколтата е малка, цените остават високи. България е най-големият производител на диви горски трюфели в света, а ценните гъби се явяват не само символ на гурме кухнята, но и добър източник на доходи информация за трюфелите повече от 20 000 души. Секторът осигурява хляба на 20 000 - 30 хиляди души. Някои умници искат да сложат ръка на всеки един бизнес от който се печели. Плодовото тяло има изискан, уникален и богат вкус, който е високо оценен от гастрономите по целия свят.

0 Comments